Beeld: ©Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten)

Nieuwsbrief Nationale Bijenstrategie - augustus 2024

In deze nieuwsbrief lees je hoe Bijenlandschap West-Brabant met haar project 145 km aan bufferstroken verandert in biodiverse en bij-vriendelijke paradijsjes. Ook The Pollinators en Bee Foundation zetten zich in voor meer voedsel voor bijen, tijdens het Nationaal Bloembollenweekend. En wist je dat verschillende partners ook werken met ambassadeurs door heel Nederland? Lees een paar voorbeelden en stel hen je vragen. En met vragen kun je trouwens ook terecht bij Michelle Hahn, onze nieuwe collega en beleidsmedewerker bij LVVN.

Bijenlandschap West-Brabant: van bufferstrook naar bijenstrook

Bijenlandschap West-Brabant werkt aan een inspirerend bijeninitiatief: duizenden kilometers bufferstrook naast landbouwgebieden in de provincie veranderen in biodiverse en bij-vriendelijke paradijsjes! Wat maakt dit initiatief mogelijk? En hoe pakt Bijenlandschap West- Brabant dit grote project aan?

Lees alles over dit project

Groenstrook met bloemen langs sloot en landbouwgrond
Beeld: ©Wim Dimmers (Van Oploo Tuinplanten, Bavel)

Even voorstellen: Michelle Hahn, Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN)

Sinds kort krijgen we versterking van Michelle Hahn. Ze is beleidsmedewerker Natuurinclusief bij LVVN en werkt aan het dossier van de bestuivers. En daarmee dus ook aan de Nationale Bijenstrategie. Hahn is bij veel onderwerpen betrokken. Ze neemt de functie van Esther Rotteveel over, die vanaf het begin bij de Nationale Bijenstrategie betrokken was.

Maak kennis met Michelle.

Michelle Hahn in een groene omgeving
Beeld: ©Ministerie van LVVN

Plant mee in het Nationaal Bloembollenweekend 2024

In het weekend van 5 en 6 oktober organiseren onze partners The Pollinators en Bee Foundation het Nationaal Bloembollenweekend. Ze doen dat samen met Stichting Steenbreek. De bedoeling is overal in Nederland zoveel mogelijk biologische bloembollen te planten. In tuinen, op balkons, in plantsoenen en in parken. Want zo helpen we de bij in het vroege voorjaar aan voedsel. Plant ook mee. Een bloeiende lente begint in het najaar!

Lees meer over de campagne en hoe je kunt meedoen.

Logo Nationaal Bloembollenweekend

Altijd een ambassadeur bij jou in de buurt

Heb je een vraag aan een van de (collega-)partners van de Nationale Bijenstrategie (NBS)? En weet je niet bij wie je moet zijn? Verschillende NBS-partners werken met ambassadeurs. Zo vind je vaak snel iemand bij jou in de buurt die je verder kan helpen. We noemen een paar voorbeelden van partners met ambassadeurs. En vertellen wat ze doen en waarvoor je dus bij hen terecht kunt.

Lees meer over de ambassadeurs.

Tekening Theory of Change thema kennis
Beeld: NBS

Bekijk onze agenda

In onze agenda vind je weer verschillende activiteiten om bestuivers te helpen. Heb je interesse in ecologisch bermbeheer? Kom dan naar de kennisdag van de Vlinderstichting over Innovaties en Artificial Intelligence. Wil je weten wat je als gemeente met gewipte tegels kunt doen? Krijg advies in het webinar van NK Tegelwippen en Samen klimaatbestendig. En denk je al aan NK Tegelwippen 2025? Krijgt dan tips in een webinar om hier nog meer uit te halen! Of  zaai mee tijdens het Nationale bloembollenweekend en help bestuivers aan voedsel in het vroege voorjaar. 

Bekijk deze activiteiten in onze agenda.

Jouw event ook in onze agenda? Laat het ons weten!

Afbeelding met tekening agenda en NBS logo
Beeld: ©Nationale Bijenstrategie