Altijd een ambassadeur bij jou in de buurt

Heb je een vraag aan een van de (collega-)partners van de Nationale Bijenstrategie (NBS)? En weet je niet bij wie je moet zijn? Verschillende NBS-partners werken met ambassadeurs. Zo vind je vaak snel iemand bij jou in de buurt die je verder kan helpen. We noemen een paar voorbeelden van partners met ambassadeurs. En vertellen wat ze doen en waarvoor je dus bij hen terecht kunt.

Tekening Theory of Change thema kennis
Beeld: NBS

NBV biodiversiteit voor bijenhouders(verenigingen)

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) heeft een netwerk van 100 ambassadeurs biodiversiteit door heel Nederland. Zij zetten zich in voor een betere leefomgeving van bestuivers. En ze zijn aanspreekpunt voor bijenhouders en lokale bijenhoudersverenigingen om de biodiversiteit te verbeteren.

Van bij-vriendelijke tuinen tot lokale politiek

De ambassadeurs werken mee aan verschillende projecten en samenwerkingsverbanden in hun regio. Zoals de promotie van inheemse planten en heggen of de aanleg van bij-vriendelijke schooltuinen. Daarmee zorgen ze voor voedsel en bescherming voor bijen en vlinders.

Daarnaast spelen ze een rol bij besluitvorming in de lokale politiek. Bijvoorbeeld als het gaat over agrarisch natuurbeheer, ecologisch beheer en/of bij-vriendelijke bedrijfsvoering.

Ook voor voorlichting kun je bij de ambassadeurs terecht. Ze geven lezingen aan lokale imkersverenigingen en andere organisaties over het belang van meer biodiversiteit. En vertellen hoe je de leefomgeving van de bij verbetert. 

Vind jouw ambassadeur

Heb je hulp nodig bij een project om de leefomgeving van bestuivers te verbeteren? Input nodig in de lokale politiek? Of wil je graag een lezing organiseren? Bekijk wie in jouw regio actief is als ambassadeur. Op de website van de NBV vind je contactgegevens van alle ambassadeurs. Ook lees je daar meer over waar ze zich mee bezig houden.

‘Onze ambassadeurs biodiversiteit zijn de ogen en oren van het landschap, samen met de imkers’, vertelt Marianne Meijboom, senior beleidsadviseur biodiversiteit en bijengezondheid bij de NBV. ‘Ze zien wat er bloeit en horen of het zoemt. We zetten ons in voor het verbeteren van het landschap voor álle bestuivers. Ambassadeurs spelen een cruciale rol bij deze missie.’

The Pollinators: zwermen en bestuiven

The Pollinators werken met verschillende ambassadeurs. Dit doen ze sinds een tijdje in elke provincie met hun Super Pollinators. Als vertegenwoordigers van The Pollinators helpen ze mee om heel Nederland te bestuiven!

‘Onze ambassadeurs zijn een verlengstuk van de organisatie’, zegt Founder & Chief van The Pollinators, Tom van de Beek. ‘Zij kennen hun omgeving en weten hun netwerk te vinden. En misschien nog wel belangrijker: ze zorgen ervoor dat onze missie echt in de haarvaten van de maatschappij tot leven komt’. 

Workshops en aanplant-dagen

Super Pollinators geven bijvoorbeeld workshops over biodiversiteit en vliegende bestuivers. Of organiseren aanplant-dagen. Zo creëren ze hun eigen ‘zwerm’ in hun regio. 

Welke Super Pollinator zwermt in jouw regio?

Wil je bijvoorbeeld een workshop in jouw provincie? Maak kennis met alle Super Pollinators op de website van The Pollinators. Wil je in contact komen met een van hen? Laat het weten via het contactformulier op de website van The Pollinators.

Het Boerenerf The Place To Bee voor boeren tuinders

In het project ‘Het Boerenerf The Place To Bee’ zetten 12 agrarische ondernemers in de provincies zich in voor een bij-vriendelijk erf.

Met soms hele kleine maatregelen kan de leefomgeving van wilde bijen, hommels en zweefvliegen al flink verbeteren. Bijvoorbeeld door een kruiden- of moestuin aan te leggen. Of door te zorgen voor zandhoopjes of kale plekken waar de bij in kan nestelen.

NBS-partner Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is initiatiefnemer van het project.

Ervaringen delen

De ambassadeurs willen graag boeren en tuinders inspireren met hun ervaringen en tips. Nodig ze bijvoorbeeld eens uit voor jouw studiegroep.  

Op de website van ‘Het Boerenerf The Place To Bee’ vind je alle ambassadeurs. En lees je wat zij doen voor de wilde bijen. Heb je vragen aan een van de ambassadeurs? Neem dan contact op met projectleider Saskia Scheer. Lees ook het interview wat we 4 jaar geleden met haar hielden.

NBS: Theory of Change- ambassadeurs voor 9 thema’s

Ook als Nationale Bijenstrategie werken we met ambassadeurs. Zij helpen om onze Theory of Change (ToC) tot een succes te maken. De ToC laat zien wat er nog nodig is om onze doelen te bereiken, zodat bestuivers en bestuiving in 2030 duurzaam bevorderd en behouden zijn. Voor alle 9 thema’s hebben we (een) ambassadeur(s).

Actief samenwerken en kennis delen

Zo maken de ambassadeurs de ToC tot een succes:

  • Ze zetten hun netwerk, kennis en kunde in. 
  • Ze moedigen andere partijen aan om projecten op te zetten.
  • Ze werken samen en bereiken een groter netwerk.
  • Ze nemen actief deel nemen aan NBS-workshops en werkgroepen.

Op de website Nationale Bijenstrategie vind je alle thema’s van de ToC met een uitleg. Ook vind je interviews met ambassadeurs voor de thema’s:  Groene maatregelen, Educatie en bewustwording en Voedselconcurrentie. 

Vind een ambassadeur voor jouw ToC-thema

Heb je vragen of ideeën voor een van de 9 thema’s? Zoek dan de ambassadeur voor jouw thema op. In het Rapport 5 jaar Nationale Bijenstrategie 2018-2023 vind je een overzicht van de ambassadeurs op pagina 11. Stuur jouw vraag en voor wie het bedoeld is naar de Nationale Bijenstrategie. Wij sturen deze door naar de ambassadeur.