Plant mee in het Nationaal Bloembollenweekend 2024

In het weekend van 4 tot en met 6 oktober organiseren onze partners The Pollinators en Bee Foundation het Nationaal Bloembollenweekend. Ze doen dat samen met Stichting Steenbreek. De bedoeling is om overal in Nederland zoveel mogelijk biologische bloembollen te planten. In tuinen, op balkons, in plantsoenen en in parken. Want zo helpen we de bij in het vroege voorjaar aan voedsel. Plant ook mee. Een bloeiende lente begint in het najaar!

Logo Nationaal Bloembollenweekend

Tweede editie

Na het succes van vorig jaar wordt ook in 2024 weer het Nationaal Bloembollenweekend gehouden. Met deze landelijke campagne zorgen we met elkaar voor meer voedsel voor bestuivers!

Voedsel in het vroege voorjaar

Insecten zoals bestuivers hebben het moeilijk. Het wordt steeds vroeger in het seizoen warm. En in het vroege voorjaar is er onvoldoende voedsel voor bijen, hommels en andere insecten. Komt de temperatuur boven de 15 graden, dan worden insecten wakker. Bijen en hommels gaan vliegen, maar raken door gebrek aan voedsel uitgeput en gaan vaak dood.

Bloembollen zorgen voor de eerste voorjaarsbloeiers, voedsel dus voor bijen en hommels. Daarom is het belangrijk dat we in het najaar al planten voor het voorjaar. Zo komen er sterke planten en bloemen op.

Biologische bloembollen

Tijdens de campagne kunnen mensen biologische bollen kopen en planten. Deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Niet-biologische bloembollen kunnen juist schadelijk zijn voor de insecten. Wil je weten welke leveranciers biologische bloembollen leveren? Je vindt deze op de website van het Nationaal Bloembollenweekend.

Aftrap in het Vondelpark

De bloembollencampagne heeft een kick-off op vrijdag 4 oktober in het Vondelpark. Kom op 4 oktober vanaf 11:00 uur naar het Vondelpark in Amsterdam en help mee een mooi bloembollenveld aan te leggen. Ook komen de Voedselbanken voor Bijen in actie voor het bloembollenweekend! Meer informatie vind je ook op de website van het Nationaal Bloembollenweekend.

Plant je mee

Het Nationaal Bloembollenweekend loopt tegelijk met de campagne ‘Plant je mee’. Want het najaar is een ideaal plantseizoen. Het advies in de campagne is dan ook om vooral voorjaarsbloembollen in de grond te zetten. Zoals de blauwe druif, het sneeuwklokje en de krokus. En wat te denken van anemoontjes? Planten in de nog warme aarde, rust in de winter en sterke bloeiers als het in het voorjaar weer warm wordt! 

Deel de campagne

Bollen planten is simpel en voor iedereen toegankelijk: kinderen, volwassenen, ouderen of bedrijven. Ook scholen kunnen zich aansluiten bij het initiatief en daarop inspelen.

Wil je aansluiten en de campagne promoten? Via de website van Stichting Steenbreek kun je een poster en een flyer downloaden.