Nieuwe fase Kennisimpuls Bestuivers
Het onderzoeksprogramma Kennisimpuls Bestuivers gaat een nieuwe fase in. In de komende 4 jaar ligt de focus van onderzoek meer op de kennisbehoefte voor verbeterpunten in de uitvoering van de Nationale Bijenstrategie (NBS). Daarmee brengt het de einddoelen voor 2030 dichterbij. Kennisimpuls Bestuivers gaat daarvoor met 4 thema’s aan de slag.

Kennisimpuls Bestuivers gaat tweede fase in
Dit onderzoeksprogramma vormt de inzet van het ministerie van LVVN op kennis. Deze kennis is nodig voor de uitvoering en realisatie van de NBS. Hoofddoel van de Kennisimpuls is om te voorzien in de duidelijke behoefte aan kennis bij de NBS-partners. Dit helpt hen om hun initiatieven voor bestuivers zo efficiënt en haalbaar mogelijk te kunnen uitvoeren.
De eerste fase van Kennisimpuls Bestuivers liep van 2017 - 2024. In 2024 begon de tweede fase en dit jaar past Kennisimpuls haar aanpak nog verder aan. Zo komen de einddoelen van de NBS voor 2030 dichterbij.
Het onderzoek richt zich op 4 thema’s.
Landelijke monitoring
Het eerste onderzoeksthema is gericht op landelijke monitoring van bestuiverspopulaties en hun leefgebied. Kennisimpuls Bestuivers onderzoekt hoe de doelen van de NBS zo haalbaar mogelijk kunnen worden gemonitord. Dat gebeurt in samenhang met de Natuurherstelwet. Monitoring zelf valt niet binnen het programma.
Effectiviteit van maatregelen
Verder gaat het programma verschillende maatregelen toetsen. Hebben deze in de praktijk een positief effect op bestuivers? En hoe vergroten we dit effect? De nadruk ligt hierbij op maatregelen in agrarisch gebied. Maar ook op maatregelen die drukfactoren voor bedreigde bestuiverspopulaties in natuurgebieden verlichten.
Klimaatverandering
Bij effectiviteit van maatregelen gaat het ook om klimaatverandering. Hoe kunnen we zorgen dat maatregelen ondanks veranderende en steeds grilligere weerscondities toch blijven werken voor bestuivers en bestuivingsdiensten? Ook daarmee gaat de Kennisimpuls aan de slag.
Landschappelijke samenhang maatregelen
Hoe kunnen maatregelen elkaar optimaal aanvullen in het landschap? Dat is het derde thema voor onderzoek in de komende jaren. Om zo populaties van zoveel mogelijk soorten te kunnen beschermen en bevorderen. Bijenlandschappen spelen daarbij een belangrijke rol.
Kennis delen, advies op maat
Ook de komende jaren geeft Kennisimpuls Bestuivers op verzoek (aanvullend) advies op maat aan NBS-partners. Bijvoorbeeld met een korte notitie. Of met een workshop of lezing.
Zo werkt het programma aan het delen en uitwisselen van kennis met partijen die in actie (willen) komen voor bestuivers.
Meer over Kennisimpuls Bestuivers
Kennisimpuls Bestuivers wordt gecoördineerd door Wageningen UR en uitgevoerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten. Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur financiert het programma. Meer informatie vind je via de projectpagina van het programma op Kennisonline en via de kennisportal Hulp voor bestuivers.