Cruydt-Hoeck: inheemse wilde planten zijn cruciaal voor biodiversiteitsherstel

Onze nieuwste partner Cruydt-Hoeck heeft één belangrijke missie: bijdragen aan biodiversiteitsherstel. Eigenaren Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk richten zich met hun inheemse zaden en plantenkwekerij op alle bestuivers. Maar ook op het ecosysteem als geheel. Wat is hun aanpak? En welke kansen zien zij voor bestuivers?

Jasper Helmantel en  Jojanneke Bijkerk poseren met het ondertekeningbordje van de Nationale Bijenstrategie voor een poster van Cruydt-Hoeck
Beeld: ©Cruydt-Hoeck
Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk hebben de Nationale Bijenstrategie ondertekend

Meer bijen door wildebloemenzaden en inheemse planten

‘Wij verzamelen kwalitatief goede regionale bronzaden en kweken deze op. Zo maken we ze beschikbaar voor overheden, bedrijven en particulieren’, vertelt Helmantel. De kwekerij brengt hiermee genetisch inheemse wilde planten terug in de leefomgeving. Helmantel: ‘Dit is cruciaal voor biodiversiteitsherstel. Uit onderzoek blijkt dat deze planten beter aansluiten bij de behoeftes van onze insecten. De planten bloeien en bieden voedsel op het juiste moment.’ Door te zorgen voor meer inheemse wilde planten kunnen ook bijen, vlinders en vogels terugkomen.

Jasper Helmantel: ‘Wij zien kansen voor verbindingsstroken in het buitengebied.’

Bloemrijke dijken zijn veilige dijken

Van tuin tot grasland en van openbare ruimte tot buitengebied: de bloemenweidemengsels van Cruydt-Hoeck worden gebruikt in verschillende projecten.

Helmantel: ‘Wij zien vooral kansen voor verbindingsstroken in het buitengebied. Bijvoorbeeld de 2.000 kilometer aan dijken die verstevigd moeten worden.’ Op haar website besteedt de kwekerij aandacht aan dijken en dijkbeheer. Ze heeft ook een bloemenweidemengsel voor dijken ontwikkeld. Want ‘bloemrijke dijken zijn veilige dijken’. En de vele bloemen trekken weer wilde bijen en andere insecten aan.

Weide met wilde bloemen
Beeld: ©Cruydt-Hoeck

Meer biodiversiteit in het agrarisch landschap 

Een andere kans voor bestuivers ziet Cruydt-Hoeck in het agrarisch landschap. Zo kunnen extensieve percelen (Redactie: percelen die op een natuurlijke en duurzame manier worden beheerd) en landschapselementen rondom de boerderij worden ingezaaid met inheemse kruidenmengsels. Bijvoorbeeld slootkanten of akkerranden, maar ook plasdrassen (Redactie: natte gebieden in weilanden die tijdelijk onder water staan), boerenerven en bosranden. De kwekerij ontwikkelde voor het agrarisch landschap verschillende mengsels. Deze zorgen voor bloemenweides die aansluiten op de behoeften van insecten, zoal wilde bijen. Maar ook vogels en kleine zoogdieren hebben hier baat bij. 
 

Jasper Helmantel: ‘Samen kunnen we veel meer impact maken!’

Samenwerken aan biodiversiteitsherstel

Cruydt-Hoeck vindt samenwerken aan biodiversiteitsherstel belangrijk. En dat kan met het netwerk van de Nationale Bijenstrategie (NBS). Helmantel: ‘We zijn partner geworden, omdat we graag met meerdere partijen samenwerken aan biodiversiteitsherstel in Nederland. Samen kunnen we veel meer impact maken!’

De kwekerij werkt al samen met verschillende NBS-partners, zoals de Bijenstichting, NL Greenlabel en de Vlinderstichting. En wie weet straks met nog meer partners!