Wie zijn onze nieuwste partners en wat doen ze voor bestuivers?

Tijdens ons event 5 jaar Nationale Bijenstrategie stonden de meesten al even op het podium. Daar ondertekenden onze nieuwste partners het waarderingscertificaat en maakten ze hun partnerschap officieel. We stellen onze 10 nieuwste partners graag nog even voor. Ook in het nieuwe jaar kunnen we weer een aantal partners voorstellen.

Nieuwste partners staan op het podium
Beeld: ©Blij je te zien Fotografie
De nieuwste partners stellen zich voor tijdens het event 5 jaar Nationale Bijenstrategie

Archeon

Onze 100e partner, Museumpark Archeon, sluit aan met zijn Natuurbeleid Flora en Fauna. Met dit beleid wil Archeon ervoor zorgen dat het park in alle seizoenen zo groen en bloemrijk mogelijk is. Daarmee wil het Archeon meer bijen, vlinders en insecten aantrekken. 

Gemeente Land van Cuijk

Gemeente Land van Cuijk wordt partner met haar initiatief Landschapsmozaïek voor bestuivers. Met deze verschillende landschapsobjecten verhoogt ze de biodiversiteit en maakt ze bed & breakfasts voor bestuivers.

Gemeente Rotterdam

Met haar bijenlandschap zet de gemeente Rotterdam zich in voor bestuivers. Sinds een aantal jaren werkt ze hieraan samen met Groene Cirkel Bijenlandschap. Hun gezamenlijke ambitie is om in 2026 het bijenlandschap uit te breiden met 40 hectare.

Provincie Fryslân en het Friese Herstelprogramma Biodiversiteit

Provincie Fryslan doet mee met haar Herstelprogramma Biodiversiteit. Dit is een samenwerkingsprogramma om de biodiversiteit in Fryslân te versterken. In haar projecten richt ze zich ook op positief stimuleren van bestuivers.

Provincie Groningen

Provincie Groningen neemt de bestuivers zoveel mogelijk mee in de basis van haar beleid. Zo doet ze aan ecologisch bermbeheer en richt ze de insectenmonitoring in. Daarnaast werkt de provincie samen met agrarische collectieven en burgerinitiatieven aan meer bewustwording over de rol van bijen en bestuivers.

Provincie Drenthe

Drenthe versterkt haar biodiversiteit met het Bermberaad. In deze terugkerende bijeenkomst maakt ze gemeenten en gebiedspartners enthousiast voor ecologisch bermbeheer. Zo helpt de provincie bestuivers, met dit initiatief voor meer biodiversiteit.

Provincie Utrecht

Provincie Utrecht helpt verschillende bijensoorten met haar subsidieregeling Biodiversiteit: Leefgebieden bedreigde soorten. Hiermee ondersteunt ze projecten binnen de provincie die zich bezighouden met behoud, uitbreiding, herstel of verbetering van de leefgebieden van bedreigde soorten.

Stichting Media Natuurpark

Het initiatief van Stichting Media NatuurPark begon met de oprichting van bijenstand ‘De Media Bij’ in Hilversum. Sindsdien zet de stichting zich in voor meer biodiversiteit en leefbaarheid op het  bedrijventerrein.  Dat doet ze bijvoorbeeld met een Ecologisch Groenplan.

Utrecht Natuurlijk

Utrecht Natuurlijk bouwde bijenburchten, samen met inwoners van de stad Utrecht. Dit zijn mooie, ecologische objecten die nestgelegenheid bieden voor wilde bijen en andere bestuivers.

De bijenburchten zijn een initiatief van de gemeente Utrecht met wie de stichting onder andere ook samenwerkt. Kortgeleden kreeg Utrecht Natuurlijk hiervoor subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De subsidie is onder andere besteed aan een handleiding en materiaal voor bijenburchten.

Wilder Land

Wilder Land werkt met boeren aan meer biodiversiteit, aan een ‘Wilder Land’. Met meer inheemse kruiden of (on)kruiden zorgen ze voor meer bestuivers en andere insecten. Daarnaast maakt Wilder Land verschillende producten van de kruiden, zoals thee en botanische siropen.

Bijeninitiatievenfilter

Wil je meer weten over deze en andere initiatieven? Bijvoorbeeld met wie je contact op kan nemen voor tips of samenwerking? Je vindt alle initiatieven in het Bijeninitiatievenfilter.

Nieuw jaar, nieuwe partners

In het nieuwe jaar introduceren we weer een aantal nieuwe partners. We leggen hen daarvoor een paar vragen voor. Houd dus onze nieuwsbrief in de gaten!