Biodiversiteit in bloei: EU zet zich in voor herstel
Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Europa. Dit besef dringt steeds meer door bij de lidstaten van de Europese Unie. Met de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de Natuurherstelverordening, zetten de EU-lidstaten stappen in behoud en herstel van de natuur. Wat zijn hierin de laatste ontwikkelingen? En vooral: wat betekent dit voor bestuivers en voor Nederland?
Strategie voor herstel: Biodiversiteitsstrategie 2030
De EU-biodiversiteitsstrategie bestaat uit ambitieuze doelen. Een ervan is dat minimaal 30% van het zee- en landoppervlak van de EU moet bestaan uit beschermde gebieden. Dit betekent bijvoorbeeld uitbreiding van Natura-2000 gebieden.
Ook staan in de strategie maatregelen om aangetaste ecosystemen te herstellen. Dit kan onder andere door het gebruik van pesticiden te verminderen of door 3 miljard bomen aan te planten.
Europese Green Deal
De EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 is een bouwsteen van de Europese Green Deal. Deze deal bestaat uit een pakket groene beleidsinitiatieven voor een klimaatneutraal Europa in 2050.
Verplichtingen voor herstel: Natuurherstelverordening
De EU-lidstaten gaan met de Natuurherstelverordening nog een stap verder dan de biodiversiteitsstrategie. Met de ontwikkeling van de Natuurherstelverordening presenteert de EU doelstellingen en inspanningsverplichtingen voor het natuurherstel van land- en zeegebieden.
Dit betekent dat:
- uiterlijk in 2030 maatregelen moeten zijn genomen om minimaal 30% van de aangetaste habitatsoorten te herstellen;
- in 2050 90% van de ecosystemen hersteld zijn.
Monitoring bestuivers
In de verordening staan ook specifieke doelen voor herstel. Zo is het doel voor bestuivers om de negatieve trend te keren: tegen 2030 moeten de bestuiverspopulaties toenemen. Dit is ook het doel van de Nationale Bijenstrategie. In de EU wordt gewerkt aan een monitoringsmethodiek om de trend in beeld te krijgen.
Wat betekent dit voor Nederland?
Nederland moet, net als andere lidstaten, de komende 2 jaar een nationaal natuurherstelplan opstellen. In dit plan moet het beschrijven welke herstelmaatregelen (extra) nodig zijn om de hersteldoelen te halen. Een uitgebreid plan dus, waarin zowel beleid als inzet voor al het ecosysteemherstel wordt gebundeld.
In november 2023 hebben de Europese Raad en het parlement een akkoord bereikt over de Natuurherstelverordening. Het nationaal natuurherstelplan komt hier uit voort.